BASISVERZEKERING

GGZ valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat GGZ bij elke zorgverzekering in principe wordt vergoed. Wel is het belangrijk om goed op je verzekeringspolis te controleren tot welk percentage een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt vergoed. De meeste zorgverzekeringen die in de benaming van de pakketten termen als ‘restitutie’, ‘vrije keuze’ of ‘vrij’ hebben verpakt, vergoeden doorgaans 100% van de factuur, ook als je de zorgverlener zelf hebt uitgekozen.

In dit overzicht kun je snel controleren wat het vergoedingspercentage ten aanzien van GGZ is, die voor jouw verzekeringspolis geldt. Het kan zijn dat je een eigen bijdrage hebt, wat betekent dat je een deel van de behandeling zelf moet betalen.

EIGEN RISICO

In elke basisverzekering is sprake van een wettelijk eigen risico. Het verplicht eigen risico voor 2023 is €385. Als je zorg uit de basisverzekering krijgt, is dit het deel van de zorgkosten dat je zelf betaalt. Daarnaast kan er sprake zijn van een hoger vrijwillig eigen risico, in ruil voor een lagere verzekeringspremie. Dit vrijwillig eigen risico mag in 2023 maximaal €500 bedragen, zodat het totale eigen risico daarmee maximaal €885 mag uitkomen.

Het eigen risico is van toepassing op het totale verbruik aan zorgkosten, per kalenderjaar. Stel je voor, je hebt gekozen voor het verplichte eigen risico van €385 en je hebt in totaal €1500 aan zorgkosten in 2022. €700 euro bij zorgverlener A en €800 euro bij zorgverlener B. Het kan dan dat je bij zorgverlener A €385 euro zelf moet betalen en dus €315 vergoed krijgt. In dat geval krijg je bij zorgverlener B €800 vergoed en hoef je dan dus niets meer zelf te betalen.